BIOGRAFIJA:


Berislav Šipuš rođen je u Zagrebu, 1958.godine, gdje je stekao glazbenu je i opću naobrazbu pohađajući Glazbenu školu Pavla Markovca i Drugu gimnaziju Braća Ribar. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu studirao je Povijest umjetnosti usporedno sa studijem kompozicije u razredu Stanka Horvata na Muzičkoj akademiji. Skladateljski se usavršavao kod Gilberta Bosca u Udinama i kod Francoisa Bernarda Machea i Iannisa Xenakisa u Parizu. Pedagoškim radom počeo se baviti u zagrebačkoj Funkcionalnoj glazbenoj školi, a poslije i na Muzičkoj akademiji. Jedno vrijeme bio je producent Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, zatim
producent, a od 1997. godine programski ravnatelj Muzičkog biennala Zagreb. Godine 1979. postao je glazbeni korepetitor Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, što ga je kasnije odvelo na Bermudske otoke u Bermuda Civic Balett, a zatim u Teatro alla Scala u Milanu, gdje radi gotovo neprekidno od 1989. godine, u početku kao korepetitor, a od 1997. godine kao dirigent baletnih produkcija milnske Scale. Debitirao je ravnajući izvedbom baleta Labuđe jezero Čajkovskoga, u koreografiji Rudolfa Nurejeva.

Nagrada Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević. 2006. godine Çeku je osvojio srebrnu medalju na velikom međunarodnom natjecanju Christopher Parkening u kalifornijskom gradu Malibuu (SAD), a nedugo potom i drugu nagradu na međunarodnom natjecanju Printemps de la guitare u Charleroiu (Belgija).
Çeku je nastupao diljem Europe, no njegov kalendar uključuje i koncerte u Sjevernoj i Južnoj Americi. Nastupao je također kao solist uz orkestre poput Los Angeles Chamber Orchestra, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Komornog orkestra Češke filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Državnog orkestra Hermitagea iz St. Petersburga i drugih.
Nakon pobjede na prestižnom natjecanju Michele Pittaluga u Alessandriji (Italija) 2007. godine, Çeku je dobio ponudu za snimanje CD-a za uglednu američku diskografsku kuću Naxos. Njegova prva studijska ploča izdana je u rujnu 2008.
Na kraju vrlo uspješne 2008. godine, Petrit Çeku je dobio nagradu Mladi glazbenik godine, koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka.
Petrit Çeku se usavršavao na majstorskim tečajevima kod M. Barrueca, Z. Dukića, C. Marchionea, E. Muse, S. Tennanta i A. Vidović te na tečaju komorne glazbe kod D. Gregoriana. U više je navrata pohađao ljetnu školu Strings Only! u Zadru, u okviru koje je u crkvi Sv. Donata nastupio solistički ili u raznim komornim sastavima pod umjetničkim vodstvom Valtera Dešpalja.