Poštovana publiko !

 

Srdačno Vas pozdravljam na početku glazbenog ciklusa: Orguljaške večeri u Gospićko - senjskoj biskupiji; u organizaciji Udruge Gospićki glazbeni festival.
Naša Udruga, u svom četverogodišnjem djelovanju, s nemalim uspjehom organizira dva glazbena događanja u gradu Gospiću: Gospićko glazbeno ljeto i Gospić – koncertnu sezonu. Nadamo se da će i «Orguljaške večeri» postati stalni ciklus, bitan za sve žitelje Gospićko – senjske biskupije.
Najzaslužniji za ideju o festivalu koji bi oživio sviranje na orguljama, a ujedno pokrio područje cijele biskupije, je vlč. Antun Luketić. Zajednički smo ideju proveli u djelo, a vrijeme će nam, nadam se na obostrano zadovoljstvo, pokazati rezultate i opravdanost cijelog projekta.
Orguljaške večeri u Gospićko - senjskoj biskupiji podržale su najznačajnije državne i regionalne institucije,  te bih se stoga u ime Udruge i svoje osobno posebno zahvalio: Ministarstvu kulture Republike Hrvatske; Ličko-senjskoj županiji i Gospićko-senjskoj biskupiji.    

Dobro došli na Orguljaške večeri u Gospićko - senjskoj biskupiji!


Predsjednik udruge Gospićki glazbeni festival
Tvrtko Sarić


 

PODRUČJE DJELATNOSTI
OŽIVLJAVANJE ORGULJAŠKOG ŽIVOTA I KULTURNE TRADICIJE
GOSPIĆKO-SENJSKE BISKUPIJE

 

         Cilj organiziranja „Orguljaških večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji“ je prvenstveno poticanje glazbenog i kulturnog života ove regije, koja je u prošlosti bila od velikog kulturnog značenja za Domovinu i šire. Nažalost je velik dio kulturne baštine ovog kraja nastradao i nestao u povijesnim previranjima. Danas je posebno velika potreba očuvanja preostalih povijesnih i kulturnih spomenika u koje spadaju nekoliko vrlo vrijednih starih orgulja, koje su se uspjele očuvati. Tim starim instrumentima danas prijeti nova opasnost od zapuštenosti i nedovoljne svijesti i znanja o njihovoj vrijednosti i značenju. U Hrvatskoj su nažalost mnoge orgulje nestale zbog samog neznanja vrijednosti tih orgulja i nebrige o njima, te je prijeka potreba za njihovim oživljavanjem.

         Pojavu i gradnju orgulja u Hrvatskoj moguće je pratiti od 14. stoljeća do danas. Stoljećima su na naše prostore uz domaće graditelje dolazili i graditelji orgulja iz srednje i zapadne Europe te su time znatno pridonijeli kulturnom napretku Hrvatske. Nekolicina starih orgulja u Gospićko-senjskoj biskupiji potječe od poznatih europskih graditelja.
O velikoj važnosti orgulja i orguljske glazbe u Hrvatskoj i njihovom značenju za europsku kulturnu tradicije govore i dokumenti međunarodnog kongresa „Orgulje kao europska baština“ koji se održao 2000. godine u Varaždinu. Svake orgulje su jedinstveno umjetničko djelo i time znatno obogaćuju raznolikost europske kulture i baštine. Opstanak tih vrijednih kulturnih spomenika često je ugrožen zbog zapostavljenosti, propadanja, ili nedostatka materijalnih sredstava, kao što je to nažalost vrlo čest slučaj u ovoj regiji.

         Orguljaška glazba je stoljećima odgajala uho hrvatskoga puka i poticala mnoge hrvatske skladatelje na skladanje i obrađivanje hrvatske crkvene glazbe. Osmišljeno korištenje starih instrumenata udahnut će novi glazbeni život tim sačuvanim instrumentima, ali i sredini koja ih posjeduje, te potaknuti ljude da se ponose kulturnim bogatstvom koje posjeduje njihovo mjesto i kraj.

 

OPIS RAZVOJA I DJELOVANJA

         Nositelj organizacije „Orguljaških večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji“ je udruga „Gospićki glazbeni festival“, koja sa zavidnim uspjehom već osmu godinu za redom organizira „Gospićko glazbeno ljeto“.

         U programskom smislu u prvom redu se nastoje izvoditi djela domaćih i stranih skladatelja za orgulje koja odgovaraju mogućnostima instrumenata na kojima se izvode i naglašavaju njihovu jedinstvenu ljepotu. Uz to želimo obogatiti program improvizacijama na temu hrvatskih starih glagoljaških te novovjekih crkvenih napjeva.

         Koncerti se održavaju u katedralama, odnosno župnim crkvama u Gornjem Kosinju, Gospiću, Josipdolu, Perušiću, Senju, Sv. Jurju i Zagorju. Na cjelokupnoj organizaciji (sastavljanje programa, financijska podrška, medijsko predstavljanje, kontakt s izvođačem i smještaj) isključivo rade, volonterski, predsjednik i članovi udruge (jedanaest osoba), uz pomoć drugih pojedinaca kada se neposredno organizira pojedini koncert.
CILJ PROJEKTA

          Osnovni cilj ovog projekta je obogaćivanje kulturnog života Gospićko-senjske biskupije te osvješćivanje vrijednosti stoljetnog kulturnog nasljeđa ove regije, koje je danas nažalost u mnogočemu zanemareno i zaboravljeno. Atraktivnim koncertima također želimo probuditi turistički interes za ovaj izoliran kraj i njegove kulturne i prirodne ljepote.

 

IZVORI FINANCIRANJA I TROŠKOVI

         Troškovi za projekt „Orguljaške večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji“ su reda veličine 40.000 kuna. Troškovi se odnose na isplatu honorara izvođaču, plaćanje boravka (smještaj, prehrana) i putnih troškova, te troškove promidžbe i organizacije koncerata.

         Organizacija projekta počinje izradom programa i nakon toga kreću aktivnosti vezane za financijske potpore, te se po zaključivanju izvora financiranja pristupa poslovima na samoj realizaciji festivala.

 

PODACI O SUDIONIKU (kontakt osobe)

Udruga „Gospićki glazbeni festival“
Dr. Ante Starčevića 2
53000 Gospić

Mob: (+385) 091 6972 526, Maja Janeš - izvršni direktor
Mob: (+385) 091 5972 526, Tvrtko Sarić - predsjednik udruge
e-mail: ggf@gospic.hr
žir.rač.: PBZ 23400091110110176
MB.: 01709542
                            
„Gospićki glazbeni festival“ je neprofitna udruga