RASPORED KONCERATA ZA
'7. ORGULJAŠKE VEČERI U GOSPIĆKO-SENJSKOJ BISKUPIJI'

1. KONCERT
Ponedjeljak, 22. travnja 2013.
Svetište Gospe od Čudesa, Oštarije
Početak koncerta je u 19 sati.

2. KONCERT
Utorak, 23. travnja 2013.
Crkva Svetog Jurja, Sveti Juraj
Početak koncerta je u 19 sati.

3. KONCERT
Srijeda, 24. travnja 2013.
Katedrala Navještenja Blažene Djevice Marije, Gospić
Početak koncerta je u 19.30 sati.

 

 Ulaz na sve koncerte je slobodan.

 

 PROGRAM

 

C. Franck                                Andantino u g  molu

D. Buxtehude                                     Ciacona u e  molu, BuxWV 160

J. S. Bach                                tri korala iz zbirke Orgelbüchlein
                                                           Alle Menschen müßen sterben,  BWV 643
                                                           Ich ruf' zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639
                                                           Wer nur den lieben Gott läßt walten, BWV 642

                                                 dva korala iz  zbirke Krinberger
                                                           Wer nur den lieben Gott läßt walten, BWV 691
                                                           Wer nur den lieben Gott läßt walten, BWV 690
                       
J. Stanly                                  Voluntary VIII
                                                           Largo – Vivace

J. S. Bach                                Partita diverse sopra
                                                           O Gott, du frommer Gott, BWV 767 (koral i 8 varijacija)

A. Knešaurek                          Improvizacija na zadanu temu

 

Ante Knešaurek (Zagreb, 1978) diplomirao je orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je i magistrirao 2003. g. U njegove učitelje se ubrajaju M. Penzar, D. Roth, L. Lohman, A. Rößler, a od 2003. - 2005. bio je na poslijediplomskom studiju iz improvizacije i orguljske literature u klasi prof. Norberta Düchtela na Hochschule für Musik u Detmoldu, a kasnije i u klasi prof. Guntera Rosta na Kunstuniversität u Grazu. Orguljsku improvizaciju također je studirao i u Hrvatskoj s akademikom Anđelkom Klobučarom. Jedan je od rijetkih hrvatskih orguljaša koji se aktivno bavi orguljskom improvizacijom u okviru vlastitih solističkih orguljskih recitala koje redovito održava na festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj.

Na Muzičkoj akademiji u Zagreb diplomirao je i studij kompozicije u klasi akademika Marka Ruždjaka 2005.g. te se na tom području usavršavao kod eminentnih kompozitora u inozemstvu. Na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni redovito je prisutan kao skladatelj. Njegova djela izvođena su u okviru zagrebačkog Biennala, kao i srodnih glazbenih manifestacija u Zagrebu, Osijeku, Ljubljani, Puli, Beču, Moskvi, Berlinu, Freyungu, Detmoldu, Trstu te Udinama.

Dobitnik je nagrada među kojima se ističu Rektorova Nagrada Sveučilišta u Zagrebu za najbolji studentski rad izrađen na Muzičkoj akademiji u ak. god. 1998./99., te Nagrada Darko Lukić koju mu je dodijelilo Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika kao najboljem hrvatskom mladom glazbeniku u 2005.g. Od međunarodnih uspjeha izdvaja se prestižna nagrada Günther Ramin za polifonu improvizaciju koju je osvojio na međunarodnom natjecanju orguljske improvizacije pri Hochschule für Musik Felix Mendelssohn – Bartholdy u Leipzigu 1999.g.

Glavni je orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu, gdje surađuje s Akademskim zborom Palma, s kojim je snimio više kompaktnih ploča. Uz bogatu solističku koncertnu djelatnost redovito surađuje s raznim solistima i ansamblima te snima za HRT. S orguljašem Pavom Mašićem pokrenuo je integralnu izvedbu orguljskog opusa J. S. Bacha kojeg su izveli tijekom 17 koncerata na orguljama Bazilike Srca Isusova u Zagrebu. Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja, a skladbe mu izvode renomirani domaći i inozemni ansambli i orkestri: Ansambl Cantus, Zagrebačka filharmonija,  Kvartet Sebastian, Milanski trio, Pekinška filharmonija. Radi u zvanju docenta na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i na Institutu za crkvenu glazbu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Za integralnu izvedbu djela za orgulje J. S. Bacha s kolegom Mašićem, nagrađen je
najprestižnijom glazbenom nagradom Milka Trnina 2012. godine. Trenutno je njegova umjetnička aktivnost usmjerena na integralnu izvedbu djela za orgulje njemačkog kompozitora Dietricha Buxtehudea.