PODRUČJE DJELATNOSTI- GLAZBENA UMJETNOST

Osnovna zamisao organiziranja glazbenog ljeta je približavanje djela ozbiljne glazbe široj publici grada Gospića kroz koncertnu aktivnost
Naša vizija je da festival postane redovno glazbeno događanje u gradu tijekom ljeta, po čemu će i postati prepoznatljiv, te da se zasada postojeća ponuda isključivo prirodnih znamenitosti u okolici, gradu i županiji upotpuni i s ovom vrstom kulturnih priredbi.

Grad Gospić je središte Ličko senjske županije. Spada u red manjih gradova u Republici Hrvatskoj (5000 stanovnika). Kroz povijest je imao uglavnom ulogu prometnog i vojnog središta, bez mogućnosti da se osloni na neki veći grad u okolici, te tek od XIX stoljeća počinje jačati njegov utjecaj u Lici, i danas je administrativno i kulturno središte Ličko - senjske županije a od nedavno i sjedište novoosnovane biskupije.
Ono po čemu su grad i njegova okolica poznati u prvom redu su prirodne ljepote. Na prostorno vrlo malom području, a u blizini Gospića koji leži na nadmorskoj visini od oko 500 m, nalaze se tri nacionalna parka (Plitvička jezera, kanjon Paklenice i Sjeverni Velebit), park prirode (Velebit), park šume (Laudonov gaj i Jasikovac), blizina jadranske obale kao i područja pod posebnom ekološkom zaštitom.
Izgradnjom auto-puta, i definiranim pristupom turističkoj privredi, grad i okolica će svakako postati dostupniji, a da se ne dovede u pitanje neprocjenjiva vrijednost prirodnih ljepota.
Na području kulture, politike i znanosti kroz povijest s gradom su povezani slikar hrvatske moderne Miroslav Kraljević; književnik Vjenceslav Novak; političar Ante Starčević; znanstvenik Nikola Tesla; utemeljitelj etnologije u Hrvatskoj Milovan Gavazzi;,...

OPIS RAZVOJA I DJELOVANJA

Nositelj organizacije Gospićkog glazbenog ljeta je udruga Gospićki glazbeni festival. Počevši od 2000. godine pa do danas, organizirano je u četri ljetne sezone 25 glazbenih priredbi, na kojima je nastupilo preko 50 domaćih i stranih izvođača, koje su odmah naišle na velik odaziv i sada već postaju dio redovne ponude kulturnih događanja.
Idejni začetnik je akademski glazbenik Tvrtko Sarić bez čijeg udjela, u prvom redu u izradi programa te umjetničkom profiliranju, festival ne bi imao iza sebe kontinuitet od četri godine. U programskom smislu u prvom redu se nastoje izvoditi djela ozbiljne glazbe domaćih i stranih autora, djela iz područja etno glazbe, a od popularnijih glazbenih usmjerenja po prvi puta u program za 2003. godinu su ušli i koncerti jazz glazbenika iz Hrvatske. Naravno, u okviru postojećih mogućnosti posebno se brine o kvaliteti izvođača. Od početka ova glazbena manifestacija ima i međunarodni karakter, i dosada su pojedini izvođači dolazili iz Njemačke, Slovenije i Austrije.
Koncerti se uglavnom održavaju u katedrali Navještenja BDM, pojedini u dvorani Pučkog učilišta, te po potrebi na nekim drugim lokacijama. Na cjelokupnoj organizaciji (sastavljanje programa, financijska podrška, medijsko predstavljanje, kontakti s izvođačima i smještaj) isključivo rade predsjednik i članovi udruge (pet osoba), uz pomoć drugih pojedinaca kada se neposredno organizira pojedini koncert.

CILJEVI PROJEKTA

Osnovni cilj je uspostavljanje kontinuiteta festivala svakoga ljeta uz istovremeno održavanje visoke programske i izvođačke razine.
Postoji i namjera održavanja pojedinačnih prigodnih koncerata izvan programa Gospićkog glazbenog ljeta, ako se za to ispune uvjeti.

IZVORI FINANCIRANJA I TROŠKOVI

Dosadašnje festivali su financirani odnosno potpomognuti (u uslugama) uz pomoć Poglavarstva grada Gospića, Ministarstva kulture RH,Ličko-senjske županije i lokalnih trgovačkih društava odnosno obrtnika, i opravdano se nadamo da će uspostavljena suradnja s njima i dalje ostati u pogledu donacija i drugih oblika potpore.
Organizacija pojedinog glazbenog ljeta počinje izradom programa i nakon toga kreću aktivnosti vezane za financijske potpore,te se po zaključivanju izvora financiranja pristupa poslovima na samoj realizaciji festivala.
Bitno je naglasiti da dosada, a to se planira i u nekoliko sljedećih sezona, na koncertima je ulaz slobodan, i kao organizatori zadovoljni smo s razinom posjećenosti. Osnovni razlog tomu je postizanje našeg cilja a to je popularizacija ozbiljne glazbe, ponajprije kod mladih obzirom da u gradu djeluju dvije srednje škole, Visoka učiteljska akademija, te pojedini izvanredni studiji Sveučilišta u Rijeci.

..:: STATUT UDRUGE - word format 130 kb ::..