PODRUČJE DJELATNOSTI - GLAZBENA UMJETNOST

Osnovna zamisao organiziranja «Gospić-koncertne sezone (GKS) » je približavanje djela ozbiljne glazbe široj publici grada Gospića kroz koncertnu aktivnost.
Naša vizija je da GKS postane redovno glazbeno događanje u gradu tijekom cijele godine, po čemu će  postati prepoznatljiva, te da se zasada postojeća ponuda (Gospićko glazbeno ljeto i učenički koncerti) upotpuni i s ovom vrstom kulturne priredbe.
Grad Gospić je središte Ličko senjske županije. Spada u red manjih gradova u Republici Hrvatskoj (5000 stanovnika). Kroz povijest je imao uglavnom ulogu prometnog i vojnog središta, bez mogućnosti da se osloni na neki veći grad u okolici, te tek od XIX stoljeća počinje jačati njegov utjecaj u Lici, i danas je administrativno i kulturno središte Ličko - senjske županije a od nedavno i sjedište novoosnovane biskupije.
Ono po čemu su grad i njegova okolica poznati u prvom redu su prirodne ljepote. Na prostorno vrlo malom području, a u blizini Gospića koji leži na nadmorskoj visini od oko 500 m, nalaze se tri nacionalna parka (Plitvička jezera, kanjon Paklenice i Sjeverni Velebit), park prirode (Velebit), park šume (Laudonov gaj i Jasikovac), blizina jadranske obale kao i područja pod posebnom ekološkom zaštitom.
Izgradnjom auto-puta, i definiranim pristupom turističkoj privredi, grad i okolica će svakako postati dostupniji, a da se ne dovede u pitanje neprocjenjiva vrijednost prirodnih ljepota.
Na području kulture, politike i znanosti kroz povijest s gradom su povezani slikar hrvatske moderne Miroslav Kraljević; književnik Vjenceslav Novak; političar Ante Starčević; znanstvenik Nikola Tesla; utemeljitelj etnologije u Hrvatskoj Milovan Gavazzi;,...  

OPIS RAZVOJA I DJELOVANJA

Nositelj organizacije GKS je udruga «Gospićki glazbeni festival», koja sa zavidnim uspjehom već niz godina organizira «Gospićko glazbeno ljeto».
U programskom smislu u prvom redu se nastoje izvoditi djela ozbiljne glazbe domaćih i stranih autora. Naravno, u okviru postojećih mogućnosti posebno se brine o kvaliteti izvođača.
Koncerti se uglavnom održavaju u katedrali Navještenja BDM, pojedini u dvorani Pučkog učilišta, te po potrebi na nekim drugim lokacijama. Na cjelokupnoj organizaciji (sastavljanje programa, financijska podrška, medijsko predstavljanje, kontakti s izvođačima i smještaj) isključivo rade članovi udruge (pet osoba), uz pomoć drugih pojedinaca kada se neposredno organizira pojedini koncert.

CILJEVI PROJEKTA

Osnovni cilj je upoznavanje mlađe publike (učenici i studenti) s ovim umjetničkim izričajem,  a taj cilj može se ostvariti isključivo uspostavljanjem kontinuiteta ''Koncertne sezone'' na cijelu školsku godinu.

IZVORI FINANCIRANJA I TROŠKOVI

Financiranje je uglavnom potpomognuto od strane Poglavarstva grada Gospića, Ministarstva kulture RH, Ličko-senjske županije i lokalnih trgovačkih društava odnosno obrtnika, i opravdano se nadamo da će uspostavljena suradnja s njima i dalje ostati u pogledu donacija i drugih oblika potpore. Troškovi se odnose na isplatu honorara izvođačima, plaćanje boravka (smještaj, prehrana) i putnin troškova.
Organizacija GKS počinje izradom programa i nakon toga kreću aktivnosti vezane za financijske potpore, te se po zaključivanju izvora financiranja pristupa poslovima na samoj realizaciji festivala.

 

Predsjednik udruge
Tvrtko Sarić